Meteorolojiden kar ve karla karışık yağmur uyarısı, Kocaeli'de hava nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü haftalık hava tahmin raporunu yayınlandı.

Meteorolojiden kar ve karla karışık yağmur uyarısı, Kocaeli'de hava nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, (Bilecik ve Edirne hariç) Marmara, İç Ege'nin doğusu ile Edremit Körfezi çevreleri, (Burdur hariç) Akdeniz, İç Anadolu'nun güneybatısı, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Batı Karadeniz'in doğu kıyıları, Doğu Anadolu'nun güneydoğusu ve Güneydoğu Anadolu ile Çankırı çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Akdeniz kıyı kesimlerinde yağmur, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların; bu akşam saatlerinde kuzey kesimleri başta olmak üzere İstanbul ve Balıkesir'in kuzey çevrelerinde zaman zaman kuvvetli olması bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde pus ve yer yer sis ile birlikte iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunmaktadır.

HAVA SICAKLIĞI: Sıcaklıkların kuzey ve iç kesimlerde mevsim normallerinin 1-3 derece altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara, Kıyı Ege ve Doğu Akdeniz'de kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-80 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

UYARILAR

KUVVETLİ KARLA KARIŞIK YAĞMUR VE KAR YAĞIŞI UYARISI: Marmara'nın kuzeyinde karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar şeklinde beklenen yağışların; kuzey kesimleri başta olmak üzere İstanbul çevreleri ve Kocaeli'nin kuzeyinde zaman zaman kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR VE FIRTINA UYARISI: Rüzgarın Marmara ve Kıyı Ege'de kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50 ila 80 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

 

4 İLE UYARI

 

Balıkesir, Çanakkale ve İzmir için sarı kodlu rüzgar uyarısı

İstanbul için sarı kodu rüzgar, yağmur ve kar uyarısı

 

PERŞEMBE GÜNÜ DEĞİŞİYOR

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, "Sıcaklıklar iki üç gün daha mevsim normalleri civarında seyrediyor ancak perşembe gününden itibaren sistem artık hemen hemen etkisini kaybedecek diyebiliriz. Hem sıcaklıklar artacak hem de yağış oldukça küçük bir alanda görülecek" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, yurt genelinde yaşanacak hava durumuna ilişkin yaptığı açıklamada soğuk ve yağışlı sistemin yurt genelinde etkili olmaya devam ettiğini söyledi. Çelik, önümüzdeki 2 gün daha kuzeybatı ve güney bölgelerinde yağış olacağını belirterek, "Sıcaklıklar iki üç gün daha mevsim normalleri civarında seyrediyor ancak perşembe gününden itibaren sistem artık hemen hemen etkisini kaybedecek diyebiliriz. Hem sıcaklıklar artacak hem de yağış oldukça küçük bir alanda görülecek. Sadece cuma günü için Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz’de yağış var. Perşembeden hafta sonuna kadar önemli bir yağış yurt genelinde beklemiyoruz" diye konuştu.

 

6 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

 

Salı günü için Marmara Bölgesi genelinde, Orta Karadeniz’de, Orta ve Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağış beklediklerini ifade eden Çelik, şunları söyledi:

"Onun dışında yağış beklentimiz yok. Bu yağışlar özellikle Marmara'da, İstanbul da dahil olmak üzere kuvvetli rüzgarla, poyrazla birlikte karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde görülecek. Salı günü öğle saatlerinden itibaren Marmara Bölgesi'nde yağışın yağmura çevirmesini bekliyoruz. Çarşamba günü de yağmur şeklinde Marmara Bölgesi'nde etkili olacak. Güney bölgelerimizde ise Orta ve Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, bir de Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda 2 gün daha yağış bekliyoruz. Salı ve çarşamba günü için yağışlar devam edecek. Bu yağışlar da yine güney kıyılarımızda yağmur, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde görülecek. Perşembe günü için yurt genelinde sadece Orta Karadeniz’de hafif bir yağış beklentimiz var. Onun dışında bir yağış beklemiyoruz. Cuma günü için Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz yağışlı geçecek. Onun dışında yurt genelinde yağış yok. Cumartesi için Doğu Karadeniz’de yağış var. Pazar günü için de sadece Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda yağış bekliyoruz."

 

KUVVETLİ RÜZGAR VE FIRTINA UYARISI

 

Kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısında bulunan Çelik, şöyle konuştu:

"Karalara baktığımızda Marmara’da kuvvetli rüzgar devam ediyor. Özellikle Marmara’nın güneybatısı, Çanakkale ile Balıkesir’in batı ilçelerinde ve İzmir’in kuzey ilçelerinde salı günü için bir fırtına beklentimiz var. Onun dışında denizlerimizde fırtına bekliyoruz. Batı Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege ile Doğu Akdeniz’de rüzgarın kuzey, kuzeydoğu yönlerinden fırtına şeklinde eseceğini tahmin ediyoruz. Ulaşımda aksamalara karşı dikkatli olmakta fayda var."

Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, buzlanma ve don olayının özellikle iç bölgelerde halen devam ettiğine işaret ederek, Marmara Bölgesi'nde de önümüzdeki 1-2 gün daha gece ve sabahın ilk saatlerinde buzlanma ve don olayına karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

 

BÖLGELERİMİZDE HAVA

 

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, Bilecik ve Edirne dışında kalan yerlerin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların; kuzey kesimleri başta olmak üzere İstanbul ile Balıkesir'in kuzey çevrelerinde akşam saatlerinde zaman zaman kuvvetli olması bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde bölgenin güneydoğu kesimleri ile Trakya'da buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve yer yer sis bekleniyor. Rüzgarın kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-80 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

EDİRNE 1°C, 5°C

Parçalı ve çok bulutlu

İSTANBUL 3°C, 5°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve yükseklerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, kuzey kesimleri başta olmak üzere akşam saatlerinde kuvvetli olması bekleniyor.

KIRKLARELİ 0°C, 3°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve yüksekleri kar yağışlı

KOCAELİ 0°C, 6°C

Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinde yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı

Kaynak: milliyet