Ulaşımda havuz sistemi dönemi meclise geliyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi toplu taşımayı tek elden yönetmek için oluşturduğu üç yeni bölgesel havuzu meclise getiriyor. Üç havuzun meclisten geçmesi ile birlikte ulaşım kooperatifleri genel kurullarını yaparak havuzlara dahil olacak. Havuzlara dahil olan toplu taşıma esnaflarına indirimli ve ücretsiz biniş desteği verilecek. Yeni sistemle artık şoförlerin yolcu kavgası da bitecek.

Ulaşımda havuz sistemi dönemi meclise geliyor

BÜYÜKAKIN BAŞKANLIK EDECEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2024 yılının ilk meclisi olan Ocak ayı meclisinin birinci oturumu perşembe günü Kocaeli Kongre Merkezi’nde yapılacak. 120 gündem maddesinin görüşüleceği toplantıda 2024 yılı Denetim Komisyonu seçimleri yapılacak. Ulaşım açısından önemli kararların alınacağı meclise Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın başkanlık edecek. Mecliste ulaşım dışında Kartepe Arslanbey OSB’nin alanının genişletilmesi de görüşülecek.

ARSLANBEY OSB BÜYÜYECEK

Kocaeli Büyükşehir Meclisinde görüşülecek olan gündemler arasında İmar ve Bayındırlık Komisyonunda görüşülen maddeler arasında Kartepe Arslanbey OSB’nin bölgedeki 190 dönüm araziyi kendi sınırlarına dahil etmesi yer alıyor. Turizm kenti olan Kartepe’de sanayi yoğunluğunu artıracak olan büyüme talebine meclisten nasıl bir karar çıkacağı ile ilgili net bir görüş yok. OSB’nin bölgeden topladığı 190 dönüm arazinin yüzde 70’inde yerleşim alanları var. Bu yerleşim alanları OSB sınırına dahil edildiğinde Kartepe Belediyesi bu yerleşim alanlarından aldığı emlak gelirini kaybedecek.

MECLİS ÖNEMLİ BİR KARAR VERECEK

Mecliste görüşülecek en önemli konu ise, ulaşımda devrim niteliğindeki ortak havuzların oluşturulması ve bu havuzlara dahil olacak özel halk otobüslerine verilecek olan desteğin karara bağlanması. Büyükşehir Belediyesi özel halk otobüslerini bir çatı altında toplayarak ulaşımı tek elden yönetmek amacı ile oluşturduğu üç havuz meclisten geçtikten sonra havuzlara girecek kooperatifler genel kurullarını yaparak havuza dahil olacak.

ÜÇ HAVUZ KURULDU

Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı ulaşımda büyük sıkıntıları ortadan kaldıracak olan havuz sisteminde üç yeni havuz kurdu. Karamürsel, Değirmendere, Gölcük, Başiskele havuzu; Gebze, Darıca, Çayırova havuzu; Körfez, Derince, İzmit ve Kartepe havuzu. Oluşturulan bu havuzlarla her bölgenin havuzunda o bölgenin toplu taşıma araçlarının parası toplanacak ve para bu havuz üzerinden esnaflara dağıtılacak.

YOLCU KAVGASI BİTİYOR

Oluşturulan havuz sistemi ile özellikle ilçeler arasında büyük sıkıntıya neden olan yolcu indirme ve bindirme sorunu da ortadan kalkacak. Havuz sisteminde olan araçlar istedikleri durakta yolcu alıp bindirebilecek. Çünkü aynı havuza giden ücretleri ve biniş hakları tüm esnafa eşit dağıtılacak. Bu nedenle Karamürsel’den gelen bir araç Değirmendere, Gölcük ve Başiskele’den de yolcu alıp indirebilecek. Aynı hak diğer havuzlar içinde geçerli olacak.

KANDIRA VE DİLOVASI DA DAHİL

Coğrafi konumları nedeniyle havuzlara dahil edilmeyen Kandıra ve Dilovası ilçelerindeki ulaşım kooperatifleri Büyükşehir’in verdiği desteklerden yararlanacak. Daha önce Büyükşehir tarafından kırsal bölgelerde kurulan ortak havuz sisteminde yer alan toplu taşıma esnafları da Büyükşehir’in desteklerinden yararlanacak.

GÜNDE DÖRT BİNİŞ KARŞILANACAK

Ulaşıma zam yapılmadan esnafa destek veren bu çalışma ile havuza giren kooperatiflerin üyelerine indirimli ve ücretsiz binişler için destek verilecek. Havuzlara giren araçlara ücretsiz binenler için günde 4 binişe kadar tam bilet ücreti ödenecek. 4 binişten sonraki binişler ise ücretsiz olacak. İndirimli binişlerde ise öğrenciler günde kaç defa binerse binsin Büyükşehir onların binişlerini tam bilete tamamlayarak esnafa verecek. Ancak öğretmen ve 60 yaş üstü indirimli binişlerde ise günde 4 kez sınırı olacak. Günde 4 kez binen indirimlinin ücreti tam bilete tamamlanarak esnafa ödenecek, 4 binişten sonrası yine indirimli olacak.  

DEPREMZEDELERE ULAŞIM DESTEĞİ 6 AY UZATILDI

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen iki büyük depremden etkilenen 11 ilden Kocaeli’ye gelen depremzedelere Büyükşehir Belediyesi Meclisinden alınan karar ile ücretsiz ulaşım desteği verildi. Önümüzdeki ay sona erecek olan ücretsiz ulaşım hakkı için Büyükşehir Meclisinde karar alınacak. Kararla birlikte depremzedelerin 6 ay daha ulaşımdan ücretsiz yararlanması sağlanacak.