SGK'dan kayıt dışı istihdam vurgusu !

SGK İl Müdürü İsmail Ünlü, kayıt dışı istihdamın oluşturduğu kayıplardan bahsederek destek istedi. Ünlü, 'Kayıt dışı istihdama birlikte dur diyelim' dedi

SGK'dan kayıt dışı istihdam vurgusu !

Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Ünlü, kayıt dışı istihdama yönelik yaptığı açıklamada sigortasız çalışma ve çalıştırılmanın oluşturduğu hak kaybından bahsetti. Kayıt dışı istihdamın önüne geçmek adına işverenlere verilen 17 farklı teşviki de hatırlatan Ünlü, bu konuda vatandaşlardan destek istedi.

‘YETERLİ BİLİNÇ YOK’

Değerli sigortalılarımız ve işverenlerimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız. Kayıt dışı istihdam, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu'na hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesidir. Kayıt dışı istihdama neden olan birçok etkenden bir tanesi de çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve sosyal güvenliğin önemi konusunda yeterli bilinç seviyesine sahip olmamalarıdır.

‘DENETİMİN AMACI PARA DEĞİL’

Bu nedenle kayıt dışılık ile mücadele araçlarımızdan biri olan denetimin temel amacı, işverenlerimize idari para cezası uygulayarak kurumun gelirlerini artırmak değil, işverenlerimizi sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri konusunda bilgilendirerek mevzuatın uygulanması aşamasındaki sorunları en aza indirmeye çalışmaktadır. Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır.

‘SİGORTASIZ ÇALIŞMA VE ÇALIŞTIRILMA YASAL DEĞİL’

İşverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir hakları da söz konusu değildir. Sigortalı olarak çalışan kişi; sağlık hizmetleri, iş göremezlik ödeneği, iş göremezlik geliri, emzirme ödeneği, malullük ve yaşlılık aylığı gibi haklardan faydalanırken; sigortalının ölümü halinde hak sahipleri de ölüm aylığı, ölüm geliri, cenaze yardımı gibi haklardan faydalanır. Yani sosyal güvenlik sistemine dahil olmak hem kişiyi hem de ailesini koruyarak başkalarının yardımına muhtaç olmaktan kurtarır.

‘BİRKAÇ YERDEN BİLGİ ALABİLİR’

Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yol vardır. Bunlar: E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapılabilir. ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi aranabilir. İl ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak da sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiği kısa sürede öğrenilebilir.

17 FARKLIT TEŞVİK

Kayıtlı istihdam yapan işverenler teşviklerden faydalanırken denetimlerimizde kayıt dışı istihdam yaptığı tespit edilen işverenler ise cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalır. Bu nedenle kayıtlı istihdam her iki bakımdan da fayda sağlayacaktır. Şu anda uygulamada işverenlerimize önemli ölçüde fayda sağlayacak 17 farklı teşvik bulunmaktadır. Teşviklerin tamamı hakkında destekal.gov.tr adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşılabilmektedir. Bunun yanında ihtiyaç halinde Müdürlüklerimizden gerekli yardımlar sağlanacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.