'Kurban hisseleri 20 bin TL'

Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, Kurban Bayramı'nda büyükbaş hayvan hisselerinin şu anda 20 bin TL olarak öngördüklerini bu fiyatın 25 bin TL'ye kadar çıkabileceğini dile getirdi.

'Kurban hisseleri 20 bin TL'

‘HAYVAN SAYIMIZ AZALDI’

Çiğ süt fiyatlarının yeterli düzeyde olmadığını ifaden eden Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, “Üretmek için ineğe ihtiyacımız var. Üretmek için inek olacak. Dişi olacak ki her yıl doğuracak, doğurdukça yavru yapacak. Buzağı yapacak, buzağıda et olacak. Türkiye’de hayvan sayımız azaldı. Artık yeni nesilde bu işi yapmak istemiyor. Geçen sene 6 liraydı 1 litre sütün köylüden alım fiyatı. Bu sene ise 13 buçuğa yeni çıktı. Süte rafta bakıyoruz 30 lira. Süt olmadan, inek olmadan tosun olmaz, et de olmaz. Bize lazım olan inek. İneklerin çoğalması lazım. Sütten para kazanamayan üretici ineklerini kestiriyor. Şu anda da 13 buçuk lirayı beğenmeyen üretici ineklerini kestireceğini söylüyor. Bu süt fiyatında para kazanılmaz diyor. Sütten para kazanamayan üretici ineği kestiği zaman bu sefer doğum yok, hayvan yok. Eti de yurt dışından getirmek zorunda kalıyoruz. Şu zamana kadar 12 milyar dolara yakın et ithal edildi. Yine ucuzlamadı et fiyatları çünkü yurt dışından getirdikçe zarar ettikçe köylü kesime devam etti” dedi.

 

‘ACİLEN ÜRETMEMİZ LAZIM’

Et çeşitliliğinin artmasının gerektiğini dile getiren Şalgam, “Bizim yapmamız gerekenler şunlar, acilen üretmemiz lazım. Süt fiyatını yükseltmemiz lazım. Süte devletin desteğini artırması lazım. 13 buçuk yapıldı 4 TL’de devlet destek verse 17 buçuk olsa üreticiler için daha iyi olur. Köylüler bizim bu şartlarda ayakta durmamız zor diyorlar.  Et konusuna gelecek olursak çeşitliliği arttırmamız lazım. Biz sadece danaya bağlı olmamalıyız. Küçükbaş hayvanda tüketmemiz lazım. Hindi tüketmemiz lazım. Çeşitliliğin artması lazım. Dana etine bağımlı kalmamız lazım. Koyunların şu anda gebelik dönemi olduğu için pahalı. Önümüzdeki aylarda doğumlar başladığında ben fiyatlarının dana fiyatına düşeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

 

‘KIYMA FİYATLARI 400-450 BANDINDA’

Kıyma fiyatlarına değinen Şalgam, “Dana kıyma geçtiğimiz haftalarda 295 TL’ye kesildi. Dana kıyma şu anda Kocaeli’de 400-450 bandında. 420-430 TL’ye satılıyor Kocaeli’de. Markette satılan ucuz kıymalar bizim ülkemizin malı değil. Türkiye’de yetişen dana daha kaliteli. Vatandaşlarımız hazır kıymadan ziyade kasaptan gözünüzün önünde çekilen kıymayı tercih etsin. Kıymanın kilosu 300-320 bandındaysa yurt dışından gelmedir” ifadelerini kullandı.

 

‘KÜÇÜKBAŞ 15 BİN TL CİVARINDA OLUR’

Kurban fiyatları konusunda da konuşan İsmail Şalgam, “Kurban hisselerinde dana şu an 20 bin TL olarak gözüküyor. Şu anda 20 bin TL ama önümüzü göremiyoruz. Kurbana kadar belki hisse başı 25 bin TL’ye kadar çıkabilir. Ben vatandaşlarımızın kurbanda tercihini büyükbaş hayvandan değil küçükbaş hayvandan yana kullanmalarını tavsiye ediyorum. Küçükbaş 15 bin TL civarında olur. Vatandaşlarımız atalarımızın, dedelerimizin yaptığı gibi küçükbaş bir hayvan alsınlar. Büyükbaş hayvan varlığımızıda korumuş oluruz bu arada. Küçükbaş hayvan daha çabuk ürer. 7 aylık bir sürede ürer. Hayvan varlığımızı korumak için ben bunu öneriyorum” diye konuştu.