Kıymanın kilosu 600 TL oldu

Et fiyatlarına gelen yeni zammın ardından kıymanın kilosu 600 TL, kuşbaşı 650 TL, kuzu pirzola ise 1000 TL oldu. Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, 'Şu an yaşanan fiyat artışı yükselen maliyetlerle alakalı. Kurban Bayramı'ndan sonra 1-2 ay fiyatlar yükselmez. Çözüm ise üretim' dedi

Kıymanın kilosu 600 TL oldu

Derinleşen ekonomik krizin etkisiyle et fiyatlarında yaşanan artşın da önünde geçilemiyor. Geçtiğimiz Ocak ayında artan et fiyatlarına çözüm olarak Tarım ve Orman Bakanlığı hayvan ithalatına dair yeni kararlar almıştı. Hayvan ithalatında özel sektör yerine devreye Et ve Süt Kurumu girerek 600 bin besilik hayvan ithalatı yapacağını açıkladı. Kararı değerlendiren kasaplar, ithalatın et fiyatlarında yaşanan artışı uzun vadede durdurabileceğini ifade etti. Et fiyatlarına art arda gelen zamlara dün itibariyle bir yenisi daha eklendi. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et ürünlerine yüzde 25 oranında zam yaptı.

“ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ”

Zam kararını gazetemize değerlendiren Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, yem fiyatlarının ve maliyetlerin artması ile birlikte et fiyatlarında da artış yaşandığını ifade etti. Üretimin önemine vurgu yapan Şalgam, “Şu an yaşanan fiyat artışı yükselen maliyetlerle alakalı. Besilik hayvan ithalatı ise uzun vadeli bir süreç. Kısa vadede bir etkisi olmaz. Zamla birlikte kıymanın kilogram fiyatı 580 ile 600 TL arasında değişiyor. Kuşbaşı ise 620 ile 650 TL’den satışa sunuluyor. Kuzu pirzola, kıyma ve kuşbaşını da geçerek 100 TL’ye ulaştı. Kurban Bayramı’ndan sonra 1-2 ay fiyatlar yükselmez. Ülkenin ete ihtiyacı olduğu sürece ve üretim yetmedikçe et ithal edilecek. Çözüm ise üretim. Üreticinin desteklenmesi şart” dedi.