Esnafların kullandığı kredilerin faiz oranları artırıldı

Halkbank tarafından esnafla verilen kredilerin devam eden taksit ödemeleri faiz güncelleme uygulamasıyla kademeli olarak artırıldı

Esnafların kullandığı kredilerin faiz oranları artırıldı

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman, hazine destekli kredilerin faiz güncellemeleriyle ilgili olarak açıklama yaptı. Konuya ilişkin Kocaman, Halkbank Genel Müdürlüğünce faiz güncelleme uygulamasıyla kademeli olarak 10-15 puan artırıldığını açıklayarak, bu uygulama esnafın üstüne ağır bir yük getireceğini dile getirdi.

ESNAF KREDİLERİNE YAPILAN FAİZLER

Kocaman, açıklamasında şunları söyledi:

“Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerimiz aracılığıyla Halkbank tarafından Esnaf ve Sanatkarlarımıza kullandırılmış olan hazine destekli kredilerin devam eden taksit ödemeleri maalesef Halkbank Genel Müdürlüğünce faiz güncelleme uygulamasıyla kademeli olarak 10-15 puan artırılmıştır. Esnaf kredilerinde yapılan faizler son güncelleme; 

7.5 olan kredi faizi 17’ye

8.5 olan kredi faizi 18’e

9,5 olan kredi faizi 21’e

12.5 olan kredi faizi 24e

17.30 olan kredi faizi 25’e

20 olan kredi faizi 26’ya

22.30 olan 27’ye

24 ve 25 olan kredi faiz oranı 29 oldu.

Kullandırılan krediler her ne kadar değişken faizli kredi olarak verilmiş olsa da bu uygulama Esnafımızın üstüne ağır bir yük getirecektir.

“ESNAF BÖYLE BİR YÜKÜN ALTINDAN KALKAMAZ”

Kesinlikle bir güncelleme beklemezken yapılan uygulamanın bizleri üzdüğünü ve böylesine bir faiz yükünün altından Esnaf ve Sanatkarımızın kesinlikle kalkamayacağını önemle belirtmek isteriz. Bu uygulama yerine, yeni kullandırılacak olan kredilerde kredi faiz oranlarının artırılmasının daha makul olacağını ifade etmek isteriz. Bu bağlamda Esnaf ve Sanatkarlarımızın aşırı mağduriyeti doğacağından Hükümet yetkililerimizden Esnaf ve Sanatkarlarımızı zora sokacak bu faiz artışının yeniden değerlendirilerek kaldırılmasını önemle talep ediyoruz”