Erdoğan 'Haçlı Savaşı mı istiyorsunuz' diye sormuştu? AB'den cevap geldi

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Batılı ülkelerin Filistin- İsrail meselesini yıllardır görmezden gelmesini eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Batı'ya yönelik 'Bir kez daha hilal ve haçlı savaşını mı istiyorsunuz' sözlerini hatırlatan Borrell, soruya cevaben çarpıcı yorumlarda bulundu

Erdoğan 'Haçlı Savaşı mı istiyorsunuz' diye sormuştu? AB'den cevap geldi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB büyükelçilerinin yıllık konferansının açılış konuşmasında, Orta Doğu'daki durum başta olmak üzere kıtayı ilgilendiren dış politika meselelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçmişten bugüne gelen süreçte İsrail ile Filistin arasındaki meselenin geldiği noktayı değerlendiren Yüksek Temsilci, bölgede durumun her geçen yıl giderek kötüleşmesine rağmen Batılı ülkeler dahil herkesin yaşananları görmezden geldiğini belirtti.

Arap ülkeleriyle İsrail arasında son yıllarda yapılan anlaşmaları hatırlatan Borrel bu anlaşmaların bölgeye barış ve istikrar getireceğine inanıldığını ancak bunun gerçekleşmediğini ifade etti.

MEDENİYETLER SAVAŞI

Borrell konuşmasının en dikkat çekici kısmında Erdoğan'ın kısa süre önce Batı'nın yönelik yaptığı eleştirel açıklamalara değindi.

İsrail-Filistin çatışmasının, artık bir İsrail-Arap çatışması değil, bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Borrell, "Şu anda oluşmakta olan şey, dinlerin veya medeniyetlerin savaşıdır. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini dinliyordum. Kendisi Batı'ya seslenirken, 'Bir kez daha hilal ve haçlı savaşını mı istiyorsunuz?' diyordu. Bunlar çok güçlü ifadeler. Bu çatışmayı önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

İsrail'in kendisini savunma hakkını tekrarlayan Borrell, bunun uluslararası hukuk içinde yapılması, sivillerin korunması gerektiğini yinelerken, "İnsani maliyet görmezden gelinirse durum eninde sonunda tersine tepebilir" diye konuştu.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İÇİN SON ŞANS!"

Diğer yandan Borrell, Avrupa'nın bölgedeki çatışmayla ilgili 3 sorumluluğu bulunduğunu dile getirerek, bunlardan ilkinin "sağlam ama dengeli" bir tutum takınmak ve çatışmanın Avrupa'yı etkilemesini önlemek olduğunu söyledi. Borrell, sadece Fransa'da 7 Ekim'den sonra 1000 Yahudi karşıtı eylem tespit edildiğini aktararak, "Yahudi karşıtı ve İslam karşıtı eğilimler kabul edilemez. Bununla mücadele edilmelidir" ifadesini kullandı.

İkinci olarak çatışmalara insani ara verilmesi için çalışmaları gerektiğini vurgulayan Borrell, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının önemine parmak bastı.

Son olarak soruna kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Josep Borrell, bunun şu an için mümkün görünmediğini vurgulayarak "İsrail, Filistin yönetimi, Arap ülkeleri, Avrupa Birliği, Türkiye, ABD ve geçmişte önemli bir rol oynayan Norveç'in dahil olduğu bir siyasi sürecin modaliteleri belirlenmelidir. Bu iki devletli çözüm için son şanstır. Eğer başaramazsak şiddet ve nesiller boyunca nefret sarmalı içinde oluruz. Bu önümüzdeki en büyük jeopolitik zorluktur" diye konuştu.

UKRAYNA'YA VERİLEN DESTEK ERİYEBİLİR

Borrell, konuşmasında ayrıca Rusya'ya karşı Ukrayna'yı destekleyen AB politikalarına Orta Doğu'daki krizin etki yaptığını söyledi. Borrell, Orta Doğu'daki durum nedeniyle Ukrayna'ya verilen uluslararası desteğin çifte standart uygulandığı gerekçesiyle eriyebileceğini, bunu ABD yönetimine de ilettiğini aktardı.

 

 

Kaynak : TGRT Haber