Ehliyet ve kimliklerde yeni dönem başlıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen nüfusmatik cihazı vatandaşlara tanıttı. Buna göre vatandaşlar ehliyet ve kimliklerini birleştirecek

Ehliyet ve kimliklerde yeni dönem başlıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Fatih’te bir alışveriş merkezinde hizmete açılan rüfusmatik cihazını vatandaşlara tanıttı. Adliyelerde, alışveriş merkezinde ve havalimanlarında vatandaşların kullanımına sunulacak olan nüfusmatik cihazı ile vatandaşlar ehliyet ve kimliklerini birleştirecek.

“İSTEYEN EHLİYETİNİ KİMLİĞİYLE BİRLEŞTİREBİLİR”

Kimliklerin büyük oranda yenilendiğini söyleyen Bakan Soylu, “Şu ana kadar akıllı kimlikler, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan vatandaşlarımızın yüzde doksanının kimliklerini yenilemiş olduk. Bu yıl ehliyetler ve kimlikte yeni bir sürpriz yapıyoruz. Cumhuriyetin yüzüncü yılına ait bir şekilde kimliklerimizi bundan sonra cumhuriyetimizin yüzüncü yılına uygun bir şekilde daha iyi, daha kaliteli, daha güvenli bir şekilde hem ehliyetimizi değiştiriyoruz. Ehliyetimizi çift fiyat yapıyoruz. Yani hazırlıklarını da yaptık. Ehliyetimizi de çipli bir şekilde yapıyoruz. Çipli şekilde yaptığımız ehliyetimizin şöyle bir özelliği olacak. Avrupa'nın sürücülerimize, özellikle giderken ehliyet ve kimlik karmaşası olmasın diye bundan sonra kimliği de ehliyetin içerisine kabiliyetini ortaya koyacağız. Yani isteyen ehliyetini kimliğiyle birleştirebilir. İsteyen kimliğini ehliyetiyle yükleyecek. Bunun yanı sıra bu cihaza gelmeden önce ehliyetlerin kimliklerimizde bir şey daha yaptık. E imzayı kimliklerimize yükledik. Yine bir Türkiye'de devrim olacak biri işin altına imza attık. O da elektronik kimlik doğruluma sistemi. Artık noterlere bankalara gittiğimizde kimliğimizi çıkarıp oradaki veznedeki memura vermekten ziyade kimliğimizi elektronik doğrulama sistemine takacağız. Parmağımızı koyacağız. Özellikle dolandırıcılığı, sahteciliği ve bu dürüst insanların mağduriyetini engelleyecek. Diğer taraftan da özellikle yargıyı mahkemelerden kurtaracak ve parmak iziyle birlikte cihaza doğrulatacak aynen kredi kartı gibi kimliğini de geçirecek noterdeki, tapudaki, bankalardaki ve hatta bundan sonra sağlıkta da aynı sistemi görüşüyorlar. SGK'yla anlaşıp tek bir işlem üzerinden hepsinin yapılabileceği bir adımı atacağız ve gerçekleştireceğiz ” ifadelerini kullandı.