Çocuğunuzdaki hırçınlığın nedeni ilgisizlik olabilir !

Uzmanı uyardı: 'İlgisiz kalan çocuklar hırçınlaşıyor ve ailelerinden uzaklaşıyor'

Çocuğunuzdaki hırçınlığın nedeni ilgisizlik olabilir !

Son zamanlarda ailelerin çocuklara karşı ilgisizliği yaramazlığa neden oluyor. Diyarbakır'da Memorial Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, ilgisiz kalan çocukların dikkat çekmek için hırçınlaşabildiğini söyledi.
Son zamanlarda 0-6 yaş arası çocuklar, ebeveynleri sosyalleşmek için cep telefonlarına sarılınca ilgisiz kaldı. Araştırmalara göre, çocukların evde hırçınlaşması ve yaramazlık yapmasının sebebi ilgisiz ve sevgisiz kalmaları olarak değerlendirildi. Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, ailelerin kayıtsızlığının, çocukların kendilerinden uzaklaşmasına ön ayak olduğunu ifade etti. Bazen ebeveynlerin sosyal medyada ve telefonda çok vakit geçirerek çocuklarına karşı pasif ve kayıtsız kalabildiğini aktaran Seçkin, o ebeveynler için çocuğun varlığı ve yokluğunun çok belli olmayabildiğini dile getirdi.
Ailelerin özellikle boş bulundukları ve sosyalleşebilecekleri anı çocuklarına ayırmak yerine telefona ve sosyal medyaya ayırdığını belirten Seçkin, "Çocuk anne ve babayı rahatsız etmediği sürece herhangi bir problemi olduğu fark edilmiyor, burada aileler hoşgörü ve boş vermişliği karıştırabiliyorlar. Bazı aileler çocuklara vakit geçirdiğinde ve ilgi, sevgi gösterdiklerinde şımarabileceğini düşünüyorlar" dedi.
Psikolog Seçkin, "Anne ve babayı otorite figürü olarak benimsemeyebilir diye kendilerini örnek göstererek ailelerinden kendileri de ilgi görmediklerini söylüyorlar. Bilimsel herhangi bir gerçekliği olmayan düşüncelerle kayıtsız kalıp çocuklarına ilgi ve sevgi göstermekten kaçınabiliyorlar. Çocukların ilgi, sevgi ve şefkate ihtiyacı olduğunu ebeveyniler fark etmeli. Çünkü çocuklar bunları görmedikleri taktirde, ilgi çekici davranışlar göstermeye başlıyorlar. Bunlara hırçınlık, yaramazlık başta geliyor. Daha ileriki yıllarda kendi evinde bulamadığı ilgi ve sevgiyi dışarıda arayabiliyor" ifadelerini kullandı.