Bulut: Kocaeli 69 ilden fazla kazandırıyor

Şubat ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Bulut: Kocaeli'de 485 milyar 300 milyon TL vergi tahsil edilmiştir. Bu rakam, Türkiye'nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından fazla.' dedi

Bulut: Kocaeli 69 ilden fazla kazandırıyor

Kocaeli Ticaret Odasının şubat ayı meclis toplantısı, KOTO Burhan Kasım Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hüseyin Gezer’in konuşması ile başlayan toplantıda 6 Şubat depremlerinde KOTO üyelerinin gösterdiği özveri için kendilerine teşekkür etti. Akabinde Ocak ayının toplantı zaptı görüşülerek meclis üyelerinin onayına sunuldu.

‘MB PİYASAYA GÜVEN VERİYOR’

Aylık faaliyet raporunu KOTO Başkanı Necmi Bulut sundu. Bulut yaptığı konuşmada “Pençe- Kilit Harekâtı bölgesinde şehit olan kahraman askerlerimize, Hakkari- Şırnak Otoyolundaki araç kazasında şehit olan Ulaştırma Sözleşmeli Er Adem Kel’e Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.” dedi. Şubat ayında ekonomide yaşanan gelişmelere de değinen Bulut: Merkez Bankası yönetiminde yaşanan değişikliğe rağmen yeni yapılanma hızla gerçekleşti ve piyasalara güven veren para politikası kurulu, şubat toplantısında politika faizini yüzde 45 düzeyinde sabit tutarken faiz artış döngüsünün tamamlandığını, yılsonu enflasyon tahminlerini koruduğunu, enflasyon oranını düşürmek için para politikası duruşunun devam edeceğini açıkladı. Merkez Bankası yönetimi, görev alanına hakim görünümüyle piyasalara güven vermektedir.” dedi.

‘KOCAELİ İHRACATTA İKİNCİ’

Dış ticaret verilerini de açıklayan Bulut: “Ülkemizde 2024 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat, yüzde 3,6 oranında artarak 20 milyar 28 milyon dolar, ithalat, yüzde 22,0 oranında azalarak 26 milyar 201 milyon dolar, dış ticaret hacmi, yüzde 12,7 oranında azalarak 46 milyar 229 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya, ABD ve Irak oldu. Ocak ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Rusya Federasyonu, Çin ve Almanya oldu. Ticaret Bakanlığı’nın, firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat istatistiklerinin Ocak verilerine baktığımızda; İstanbul, 4 milyar 330 milyon dolar ihracatla ilk sırada yer almaktadır. Kocaeli, 2 milyar 504 milyon dolar ile ikinci sırada yer almaktadır.” diye konuştu.

‘ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞ SÜRECEK’

Verileri paylaşmayı sürdüren Başkan Bulut: Kocaeli, 2023 yılında gerçekleştirdiği 118,7 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile AB üye ülkeleri dahil birçok ülkeyi geride bırakarak dış ticarette 40. sırada yer almıştır. Mikro ve orta ölçekli KOBİ’lerimizi dış ticaret ekosistemine dahil etmeye çalışıyoruz. Enflasyon verilerine baktığımızda Ocak ayında; Tüketici Fiyat Endeksi, yıllık olarak yüzde 64,86, Üretici Fiyat Endeksi, yıllık olarak yüzde 44,20 oranında gerçekleşmiştir. Beklendiği üzere Ocak ayı enflasyonunda yükseliş eğilimi görülmüştür. Döviz kuru hareketi ve baz etkisiyle yıllık enflasyondaki yükselişin ilk altı aylık dönemde devam edeceğini söyleyebiliriz.” İfadelerini kullandı.

‘İSTİHDAM EN YÜKSEK SEVİYEDE’

TÜİK tarafından yayımlanan gelir dağılımı verilerini de açıklayan Bulut: “2023 yılında Türkiye nüfusunun en yüksek gelirli yüzde 20’lik diliminin milli gelirden aldığı pay yüzde 49,8’e yükselirken en düşük gelir grubunun payı yüzde 5,9’a geriledi. Böylece gelir dağılımında adaletsizlik artmış oldu. Beklendiği üzere, yüksek enflasyon, gelir dağılımında adaleti bozmakta; bu durum ticareti olumsuz etkilemektedir. İşsizlik, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1,5 puan ve bir önceki aya göre 0,1 puan gerileyerek yüzde 8,8 olarak gerçekleşmiştir. Aralık itibariyle toplam istihdam sayısı 32 milyon 56 bin kişi olarak tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmiştir. İlimizde 4a sigorta kapsamında 664.656 kişi (Erkek 450.365 kişi, Kadın 214.291 kişi) çalışmaktadır.” şeklinde konuştu.

’69 İLİN VERGİSİNDEN FAZLA’

2023’te Kocaeli’nin İstanbul’dan sonra toplanan vergilerden yüzde 10,78’ini karşılayan ikinci il olduğunu hatırlatan Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut: “Tahakkuk eden vergilerin tahsilinde Kocaeli yüzde 94 ile ilk sırada yer almaktadır. Kocaeli’de 485 milyar 300 milyon TL vergi tahsil edilmiştir. Bu rakam, Türkiye’nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından fazla. (459,027 milyar TL)  Kocaeli’nin 2023 yılında kişi başına ödediği vergi geliri 230 bin 776 TL’dir. Türkiye ortalaması ise 52 bin 720 TL’dir.” ifadelerini kullandı.

‘EN FAZLA GELİR SAĞLAYAN İL’

Başkan Bulut son olarak “Kocaeli, devlete en fazla gelir sağlayan ildir. Ticaret Bakanımız Ömer Bolat geçtiğimiz günlerde 3 kamu bankasının, banka kartındaki komisyonun oranını yüzde 2.39’a; akaryakıt istasyonlarında da yüzde 2.25’e düşürdüğünü açıkladı. Bu açıklamalarını olumlu buluyor, Özel bankalarının da gerek akaryakıt gerekse de diğer sektörlerde de komisyon oranlarında düşüşe geçmelerini bekliyoruz” dedi. Ardından söz alan KOTO Meclisi Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı İbrahim Şahin: “Odamızın 5 milyon 701 geliri, 5 milyon 897 bin gideri bulunmaktadır. Buna göre gelir yüzde 3 gider gider yüzde 6 olarak gerçekleşmiştir.” diye konuştu.