Bakanlar Erzincan'daki maden sahasında son durumu açıkladı

Erzincan İliç'te meydana gelen heyelan sonucu toprak altında kalan 9 maden işçisini arama çalışmaları devam ediyor. Bölgede incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 'Heyelan riski devam ediyor' dedi.

Bakanlar Erzincan'daki maden sahasında son durumu açıkladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da Mangan ve Sabırlı bölgesinde güvenlik gerekçesiyle arama kurtarma faaliyetlerine ara verildiğini açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki ise yapılan ölçümlerde tehlike oluşturacak zehirli atığa rastlanmadığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen heyelanda göçük altında kalan 9 işçinin arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin son gelişmeleri paylaştı.

İlk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Bölgede heyelan riskinin devam ettiğini belirten Bakan Bayraktar, halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde ölçümlerin de devam ettiğini bildirdi. Bayraktar'ın açıklamaları şöyle:

"HEYELAN BÖLGESİNDE RİSK DEVAM EDİYOR"

"Kuzey sularının buraya karışmaması için yoğun bir çalışmaya devam ettik. Arama faaliyetleriyle alakalı 2 gün önce devam eden heyelanla ilgili süreç durmuştu. Ama heyelan olan alanda toprağın taşınma faaliyeti devam ediyor.

Ailelerin büyük bir çoğunluğu burada yaşayan, bilen insanlar. Onlarla birlikte süreci yürütüyoruz. Onların yanında olduğumuzu sizlerin aracılığıyla bir kez daha belirtmek istiyorum.

Olayın oluş nedeniyle alakalı soruşturmalarımız devam ediyor. Bu konun neden meydana geldiğinin kök sebeplerini araştırıyoruz. Şu anda 6'sı tutuklu, 3'ü adli kontrol şartıyla serbest olmak üzere adli işlemler devam ediyor. Bu sayı artabilir. Buradaki çalışanlara adli organlar gerekli çalışmaları yapacaklardır."

BAKAN YERLİKAYA: ARAMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİYORUZ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da maden sahasındaki göçükle ilgili son gelişmeleri paylaştı. Bakan Yerlikaya'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bu büyük bir kaza. Yığın alandan her iki tarafa büyük toprak kayması oldu. Her iki tarafta da aradığımız canlarımız var. Radar sistemiyle takip ediyoruz. Bilim insanlardan oluşan kurulumuzla istişare ediyoruz. Gelinen nokta şu; 3 gün önce Mangan sahasındaki alanda arama çalışmalarına ara verilmişti. 2 gündür de Sabırlı bölgesindeki çalışmalara ara vermiştik. AFAD olarak önce arama yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliyoruz. Tehlike hala aktif. 

Mangan açık ocağındaki arama faaliyetlerine ara veriyoruz. Yukarıdaki yığın liç alanındaki durum stabil hale gelene kadar çalışmalara ara veriyoruz. Yukarıdaki yığın liç alanının tahliye planları var. Onların planları doğrultusunda bu aktarma hangi takvim boyunca devam ederse edecek. Bize güvenle arama çalışmaları yapabilirsiniz denilirse yeniden başlayacağız."