AYM iptal etti: O istasyonlar 9 ay sonra açılıyor!

İlimizde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında geçici olarak kapatılan onlarca akaryakıt istasyonu, Anayasa Mahkemesi kararıyla 9 ay sonra açılacak

AYM iptal etti: O istasyonlar 9 ay sonra açılıyor!

Akaryakıt istasyonlarının vergi incelemesi sonucu sahte belge düzenleme ve kullanma fiilinden dolayı kapatılması ve lisansın geçici olarak durdurulmasına dair 5015 sayılı kanunun 20. maddesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İptal kararına göre kapatılan istasyonlar, 9 ay sonra tekrar açılabilecek.

İŞLETMECİLER DE ÇALIŞANLAR DA MAĞDUR OLMUŞTU

İki buçuk yıldır faaliyetleri geçici olarak durdurulan ülke genelindeki yüzlerce akaryakıt istasyonu için sonunda müjdeli haber geldi. Akaryakıt istasyonları, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında sahte belge düzenleme ve kullanma fiilinden dolayı kapatılmıştı. İlimizde de onlarca akaryakıt istasyonu, 2021 yılının yaz aylarından bu yana geçici olarak kapatılmıştı. Ekmek kapılarının açılmasını bekleyen işletmecilerle birlikte çalışanlar da mağdur olmuştu.

İSTASYON KAPALI AMA…

Kanun maddesinde belirtilen ‘ kaçakçılık’ suçunu işlemediklerini belirten işletmeciler, vergi suçuna istinaden mahkeme kararı olmadan istasyonlarının mühürlendiğini ifade etmişti. İstasyonları kapalı olmasına rağmen elektrik ve internet bağlantısı ile çalışan otomasyon (istasyondan EPDK’ya anlık veri akışının sağlandığı sistem) sistemlerini açık tutmak zorunda olan işletmeciler, bu durumun kendilerine ek gider olarak yansıdığını belirtmişti. İstasyonları kapalıyken iş yapamamanın yanı sıra ek giderlerin bellerini büktüğünü aktaran işletmeciler, istasyonlarının 9 ay sonra da olsa açılacak olmasına sevindi.