Altın rekoruna rekor kattı, uzman isim tarih ve seviye verdi

Gram altın çarşamba günü yeni rekorunu kırdı. Uzmanlar gram altının yıl boyunca rekorunu katlayacağını ifade ederek beklendikleri seviyeyi açıkladılar.

Altın rekoruna rekor kattı, uzman isim tarih ve seviye verdi

ABD’de güçlü gelen ekonomik veriler altın fiyatlarını baskıladı. Buna karşın dolar/TL kurundaki rekor seviyeler gram altına destek oldu. Önemli kurumlardan ve uzmanlardan altının fiyatlarına için peş peşe tahminler geldi.

GRAM ALTIN KAPALI ÇARŞI’DA 2 BİN TL’NİN ÜZERİNDE

Fed Başkanı Powell’in açıklamaları sonrası ons altın 2.030 dolara sabitlendi. Uzmanlar, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 40 ve 2 bin 60 dolar seviyelerinin direnç, 2 bin 20 ve 2 bin 10 dolar seviyelerinin destek olduğunu ifade etti. Gram altın ise Kapalıçarşı piyasalarında 2 bin 50 ile 2 bin 70 TL arasında alıcı buluyor. 

DOLAR TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Dolar/TL kuru dün tüm zamanların zirvesine çıkarak 30,5697 TL'yi gördü. Fed’in faiz indirimlerine geç başlayacağı beklentileri dolar endeksini 3 ayın zirve noktalarına taşıdı. 

İKİ ÖNEMLİ KURUMDAN ALTIN TAHMİNİ

İsviçre bankası UBS ve Goldman Sachs altın fiyatlarına yönelik beklentilerini sıraladı. UBS’nin tahminlerine göre, altın ve gümüş 2024 yılında ABD Merkez Bankası’nın faizlerde yapacağı indirimlerle yükselişe geçecek. Banka değerli metalin yıl sonuna kadar 2.200 TL olmasını bekliyor. 

Öte yandan Goldman Sachs da 12 aylık altın tahminlerini güncelledi. Buna göre banka 12 aylık altın tahminini 2.175 dolar olarak açıkladı. Bu tahmin, ons altının yılsonuna kadar %10'dan fazla yükselebileceği anlamına geliyor.

YIL SONUNA KADAR 2.500 TL BEKLENTİSİ

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı altın fiyatları için yaptığı yorumunda şu ifadeleri kullandı: 
Şahin FED ve değerli dolar gram altını dengede tutuyor. Ons altındaki gerilemeye rağmen içeride doların TL karşısında değer kazanması gram altının 2050- 2070 TL bandında yatay kalmasını sağlıyor.

Ons altında 2 bin dolar altında dünyadaki jeopolitik sorunları konuşmaya devam ettikçe alım için fırsatlar oluşabilir. 2 bin 100 dolar üzerindeki Ons altın ise yükselişine devam edecektir. Gram altın ise ons altındaki gerileme ile bin 900–2 bin 100 bandı arasında hareketine devam edebilir. Sert düşüş ya da yükselişler beklenmese de kademeli yükselişler görebiliriz. Yılın 2. yarısından sonra 2 bin 500 TL ye yolculuk başlayabilir.

 

Kaynak: TGRT Haber